Gratis je website maken? Bekijk deze 14 mogelijkheden!

Maak gratis je website met deze 14 online diensten.

Een gratis website maken, kan dat? Ja natuurlijk! In dit artikel geven we je een heleboel mogelijkheden om meteen aan de slag te gaan.

Wacht, echt gratis?

Ja, de meeste diensten die ik hier voorstel hebben formules die volledig gratis zijn, inclusief je hosting. Dat je mogelijkheden wat beperkt worden in de gratis versie spreekt voor zich, maar het werkt wel.

[socialpug_tweet tweet=”Wil je #gratis je #website bouwen? Ontdek hier 14 mogelijkheden om vandaag nog van start te gaan.”]

Om het je gemakkelijker te maken kan je hier een korte inhoudstafel vinden:

Voor de volledigheid heb ik ook Squarespace en Webnode toegevoegd aan het lijstje. Deze grote spelers op de markt van websitebouwers bieden dan wel geen volledig gratis pakket aan, toch kan je hier terecht als je wilt starten met een goedkope website.

[webmatic-ideabox]Zijn er dan geen nadelen verbonden aan het bouwen van een gratis website? Tuurlijk wel. Onderaan dit artikel geef ik een aantal redenen waarom het voor jouw online project van belang kan zijn om een professionele webdesigner te overwegen. Een gratis website maken is niet altijd voordelig![/webmatic-ideabox]

LinkedIn profiel

LinkedIn - het sociale netwerk voor professionals

Sociaal netwerksite Linked-In richt zich in de eerste plaats op bedrijven en personen die een professioneel netwerk willen uitbouwen. Je kan er als particulier in contact komen met potentiële werkgevers. Werkgevers kunnen er geschikte kandidaten vinden voor de job. Iedereen kan er een netwerk uitbouwen dat interessant kan zijn om te groeien in je job, om je bedrijf meer bekendheid te geven enz…

Het profiel van LinkedIn is opgebouwd uit een vast stramien van elementen zoals je naam, contactgegevens, je kennis, opleiding, ervaring en nog veel meer. Verder kan je er berichten op delen en berichten schrijven. Dit laatste kan je inzetten als een soort blog.

De gratis versie van LinkedIn is dus uitermate geschikt om jezelf of je bedrijf online te plaatsen. Je moet sowieso altijd een LinkedIn profiel overwegen, ook als je al een eigen website hebt.

De premium versie is gericht op professionals die meer uit hun netwerk willen halen, zoals opvallen voor headhunters, het bedrijf meer laten opvallen, nieuwe leads scoren enz…

Facebook

Bij Facebook maak je een persoonlijk profiel aan of een pagina voor je business

Waar LinkedIn eerder gericht is op professionals, is Facebook eerder gericht op gewone individuen. Maar ook bedrijven kunnen er terecht met een bedrijfspagina en je kan een groepspagina maken rond een bepaald onderwerp of zelfs rond je bedrijf. Met dit laatste kan je dan eigenlijk starten met het uitbouwen van je eigen community.

De persoonlijke pagina is minder geschikt als alternatief voor een volwaardige website. Maar als je bijvoorbeeld een bedrijf of vereniging bent, dan biedt Facebook met een bedrijfspagina veel mogelijkheden: overzicht van diensten, openingsuren, chat, reviews, aanbiedingen, foto’s, video’s enz…

Het nadeel van Facebook is dan weer dat niet alles even goed getoond wordt in de zoekresultaten. Maar is dat een nadeel als je weet dat de halve wereld aanwezig is op Facebook?

Google+ Profiel

Google+ - Maak hier je eigen merkpagina aan!

Google+ is vooral interessant als bedrijf. Je kan een zogenaamde merkpagina aanmaken. Op deze pagina kan je je berichten beginnen delen (een beetje zoals op Facebook) en collecties aanmaken (bvb. je diensten, je portfolio, …).

Google+ moet je zeker eens uitproberen. Alleen moet je ermee rekening houden dat bijvoorbeeld Facebook in onze contreien toch wel een stuk populairder en drukker bezocht is.

WordPress.com

WordPress.com: van gratis tot betalende formules

Wat weinig mensen weten is dat WordPress eigenlijk in 2 smaken komt. Ofwel host je de WordPress website op je eigen hosting, ofwel neem je een abonnement op WordPress.com en dan regelen zij alles voor je.

Hier hebben we het over WordPress.com, want hun startabonnement is echt volledig gratis. WordPress.com heeft ook betalende formules met meer voordelen zoals bijvoorbeeld een eigen domein en geen advertenties. De betalende opties starten rond € 4 per maand.

Als je deze route kiest voor je website, weet dan dat je over uitgebreide mogelijkheden gaat beschikken om je site uit te bouwen: een blog, portfolio, zakelijke website en zoveel meer. Je kan zelfs starten met een gratis webshop via de WooCommerce plugin.

Bij Webmatic zijn wij grote voorstanders van de zelf gehoste versie van WordPress. Als je weet dat meer dan 28% van alle websites wereldwijd op WordPress draaien, begrijp je ook dat de community en mogelijkheden zeer uitgebreid zijn.

Tumblr

Tumblr - voor als je een microblog wilt starten

Tumblr is een zogenaamde microblogdienst zoals Twitter, maar dan met wat meer mogelijkheden. Zoals het woord ‘microblog’ het eigenlijk zelf zegt is Tumblr vooral geschikt om korte berichten te delen met je volgers.

Is het dit wat je wilt doen? Dan is Tumblr zeker het overwegen waard. En je bent er niet alleen. Sinds de oprichting in 2007 is het aantal microblogs op Tumblr gestaag gegroeid. In Oktober 2017 had Tumblr al meer dan 370 miljoen blog accounts.

Bij het instellen van je Tumblr-profiel heb je wel niet zoveel mogelijkheden. Naast een coverfoto kan je nog je avatar en website kwijt.

De kracht ligt dus echter in het bloggen en het is daar dat Tumblr je echt veel en leuke mogelijkheden geeft: delen van tekst, foto’s, quotes, links, chatvensters, audio, video en nog veel meer. Je moet het echt eens proberen, misschien is het wel iets voor jou.

About Me

Met About.Me maak je een knappe landingspagina voor jezelf

About.me geeft je de mogelijkheid om een mooie pagina aan te maken waar je jezelf voorstelt. Het is dus eerder gericht op individuen dan op bedrijven.

Dit is er allemaal mogelijk op de pagina: een duidelijke foto, korte biografie, een call to action (bvb. link naar website, blog, video’s, afspraak maken), link naar je sociale media, en nog veel meer.

Het resultaat is mooi en je krijgt ook een digitale handtekening die je kan gebruiken wanneer je een e-mail verzendt. Op deze manier heeft je ontvanger meteen alle gegevens van jou bij de hand als hij de link volgt in je handtekening.

Indien je voor de premium formule van about.me kiest krijg je de onder andere de beschikking over je eigen domein, bvb. koenadams.me. Persoonlijk vind ik het gratis domein ook best aantrekkelijk: about.me/koenadams.

Wix

Wix - een gratis website maken is mogelijk met deze visuele webbouwer

Wix is een populair online platform voor het bouwen van websites. Opgericht in 2006 heeft Wix momenteel meer dan 100 miljoen gebruikers.

Het mooie aan Wix is dat je volledig gratis kan starten. Je hebt dan wel geen beschikking over je eigen domein. Ook zullen er advertenties verschijnen op je pagina. Als je daar geen probleem mee hebt moet je zeker Wix eens uitproberen.

Het visueel opbouwen van je website is iets dat beginnende gebruikers moet kunnen aanspreken. Je start met je keuze te maken uit één van de vele templates. Allerlei modules staan klaar om te gebruiken in je website: video-achtergronden, ankermenus, afbeeldingsgalerijen, parallax 3d-effecten en nog veel meer.

Met een visuele webbouwer zoals Wix ben je wel gebonden aan de mogelijkheden die het platform je biedt. Wil je meer, dan zal je op de duur andere wegen moeten inslaan.

Weebly.com

Weebly - visuele webbouwer

Weebly heeft hetzelfde idee als andere visuele webbouwers zoals Wix en Squarespace. Ook hier start je met een template en sleep en plaats je modules in je webpagina.

Leuk aan Weebly is dat het een volledig gratis formule heeft. Zo kan je rustig bekijken of deze webbouwer goed bij je past

Een beginnersvriendelijk platform zoals Weebly heeft dan weer het nadeel dat het niet zo uitbreidbaar is als bijvoorbeeld WordPress. Het voordeel is dat je wel snel op weg bent met een eenvoudige website.

Jimdo

Jimdo - Visuele webbouwer

Jimdo is net zoals bijvoorbeeld Squarespace en Wix een alles-in-één pakket. Een mooie visuele webbouwer zet de beginnende gebruiker op pad. Met behulp van allerlei themes en modules bouw je je site op alsof je bouwt met een blokkendoos.

De gratis versie zet je website op een .jimdo.com subdomein. Ook zal je opslagruimte beperkt zijn en kan je echt niet teveel bezoek verwachten, want de 2 GB bandbreedte zou wel eens vlug opgebruikt kunnen zijn.

Met alle alles-in-één pakketten ook hier weer het nadeel dat het allemaal niet zo kneedbaar is. Je zal je tevreden moeten stellen met de mogelijkheden die Jimdo je biedt.

Strikingly

Strikingly - knappe visuele webbouwer

Strikingly heeft niet het aantal gebruikers als een Wix, toch wordt het geprezen als één van de betere tools om websites van 1 pagina te maken. De zogenaamde one-pager is interessant om in te zetten als landingspagina bij de lancering van een nieuw product, de aankondiging van een evenement enz…

Strikingly kan natuurlijk ook websites van meerdere pagina’s aan. Met de visuele bouwer kan je als beginner vlot van start met je eerste online stappen.

Strikingly heeft een leuk gratis pakket met ongelimiteerd aantal websites. Alleen moet je een beetje oppassen dat je niet teveel verkeer naar je website genereert, want met 5 GB maandelijkse bandbreedte zou je, indien je website wat succes kent, wel eens vlug moeten overschakelen naar een betalend pakket.

website.com

Website.com - visuele webbouwer

website.com helpt je met alle aspecten rond het maken en online brengen van een website: van visuele websitebouwer tot het hosten van je website onder je eigen domeinnaam.

Voor de beginnende gebruiker is er echt geen gebrek aan gratis visuele webbouwers en ook website.com doet het hiermee zeker niet onaardig. Al heeft website.com wel niet het aantal gebruikers van een Wix, de mogelijkheden zijn niettemin erg uitgebreid: van standaard portfolio tot webshop.

De gratis versie is beperkt in het aantal pagina’s dat je kan online plaatsen en de maandelijkse bandbreedte (bekijk het als het totale aantal toegestane bezoek) is beperkt tot 1 GB. Ook zullen er in de gratis versie advertenties getoond worden op je website.

WordPress self-hosted

WordPress kan je zelf hosten. De mogelijkheden worden haast onbeperkt.

WordPress draait op meer dan 28% van alle websites wereldwijd. Deze populariteit maakt dat er zeer veel hulp online te vinden is. De mogelijkheden met een WordPress website zijn enorm. De vele themes en plugins, vaak gewoon gratis, zorgen ervoor dat je vlug een website in elkaar steekt met precies de functionaliteit die jij zoekt: van eenvoudige portfolio tot een goedkope webshop.

WordPress is een open source CMS (Content Management Systeem). Het CMS zorgt ervoor dat je zonder één regel code te schrijven een website van A tot Z kan opzetten. Het open source gedeelte zorgt ervoor dat de software gewoon gratis is.

Volledig gratis is WordPress eigenlijk niet. Je moet immers een webserver hebben waarop je de site gaat draaien, en daar betaal je een bepaald bedrag voor. Ook moet je zorgen voor je eigen domeinnaam. Want zonder domeinnaam heb je geen adres waar je bezoekers naartoe moeten surfen.

WordPress staat ook bekend om zijn zoekmachinevriendelijke content. Als je dus wilt scoren in de zoekmachines, dan is WordPress zeker het overwegen waard!

Joomla

Joomla - een volledig gratis Content Management Systeem

Net als WordPress en Drupal is Joomla een volledig gratis Content Management Systeem. Je moet wel zelf zorgen voor je domeinnaam/webhosting en daar betaal je een bepaald bedrag voor.

Het marktaandeel van Joomla is met ongeveer 3,5% een stuk lager dan dat van WordPress en een beetje hoger dan het marktaandeel van Drupal.

Joomla heeft zijn eigen typische insteek om een website te bouwen en te managen. Misschien bevalt het je wel beter dan een ander systeem. Het is alleszins een zeer krachtig geheel met veel mogelijkheden. Maar het minder grote marktaandeel maakt ook dat de ondersteuning wat minder is en dat er gewoon minder ‘extra’ online te vinden is.

Drupal

Drupal - een gratis website maken met dit sterk beveiligd Content Management Systeem

Ervaren webdevelopers duiden Drupal aan als het meest krachtige Content Management Systeem. Een gratis website maken is geen probleem met Drupal. Alleen is het wat minder geschikt voor een beginnende gebruiker, net omdat het zo krachtig is en vele mogelijkheden biedt.

Drupal is met zijn 2,5% marktaandeel ook niet zo alomtegenwoordig. Dit maakt dat er online wat minder extra’s te vinden zijn in de vorm van hulp, plugins enz…

Drupal staat ook bekend om zijn strikte beveiliging. Niet voor niets draaien er heel wat ‘regeringswebsites’ op het Drupal systeem.

Voor beginnende gebruikers is Drupal misschien wel het systeem met de steilste leercurve. Om een website van A tot Z te bouwen zal je de handen uit de mouwen moeten steken en ook een beetje moeten leren coderen.

Squarespace

Squarespace - visuele webbouwer die niet gratis is maar toch erg populair

Squarespace start met hetzelfde idee als andere visuele webbouwers zoals Wix. Hier heb je wel geen volledig gratis formule. Je start met een gratis proefperiode waarna je zal moeten overschakelen op één van de betalende formules.

Ook Squarespace spreekt met zijn visueel opbouwen van pagina’s de beginnende gebruiker aan. Ook hier heb je verschillende templates en modules ter beschikking, waarmee je mooie webpagina’s kan opbouwen.

Is Squarespace iets voor jou? Start de gratis proefperiode en probeer het voor jezelf.

Net zoals bijvoorbeeld Wix en Weebly, houdt ook Squarespace je in zekere mate aan het handje wat betreft de mogelijkheden. Als je dat te beperkend vindt is Squarespace misschien niet de beste optie voor jou.

Webnode

Webnode - visuele webbouwer

Op zoek naar een alternatief voor Wix of Jimdo? Misschien is Webnode wel een geschikte kandidaat. Webnode is één van de grotere spelers op de markt van alles-in-één websites. Rond de 30 miljoen gebruikers hebben zich reeds geregistreerd voor een Webnode-account.

Met behulp van Webnode kan ook de beginnende gebruiker zijn eerste stappen zetten met een eigen website. Ook hier weer uitgebreide mogelijkheden met allerlei widgets en modules waarmee je visueel je webpagina’s in elkaar steekt.

Een sterk punt van Webnode is de mogelijkheid om relatief gemakkelijk meertalige websites te bouwen.

Webnode heeft betalende formules op maat van elke klant.

Maar ook hier weer, net als bij de andere all-in-one pakketten. Je werkt volledig binnen het frame dat Webnode je biedt. Heb je behoefte aan meer dan zal Webnode jou geen gepast antwoord kunnen bieden.

Een gratis website maken of toch een professionele webdesigner overwegen?

Een professionele webdesigner draagt ook zorg voor de belangrijke dingen die je niet ziet

Is gratis ook echt gratis?

Wat met je tijd? Je zal hiervan behoorlijk wat moeten investeren om tot een mooi resultaat te komen. Hoe kostbaar is je tijd?

Heb je garantie op online succes?

De garantie op online succes hangt af van hoe de website technisch in elkaar steekt en hoe jij de dingen aanpakt:

  • Het technische gedeelte wordt met bovenstaande gratis mogelijkheden eerder beperkt door een trage server, externe reclame op je pagina’s, weinig invloed op de implementatie van SEO.
  • En het belangrijkste van alles: wat weet jij over zoekmachine optimalisatie? Dit is een vak op zich. Wil je weten hoe goed je het doet? Laat bijvoorbeeld onze Website Analyse eens los op je website.

Het basisprobleem bij het zelf maken van je website is dat een website méér is dan wat je ziet. Je bouwt misschien wel een mooie en aantrekkelijke website, maar hoe krijg je nu in godsnaam bezoek op je website?

Een professional bouwt je naast een mooie website ook een website die voor jouw doel een grote meerwaarde zal betekenen: meer bezoek, meer leads, meer klanten, meer omzet. En dit alles zonder je blauw te betalen aan advertenties. Je investering verdient zich vanzelf dubbel en dik terug.

    Geef een reactie

    Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Onze klanten aan het woord

    4.7
    Gebaseerd op 19 reviews
    Christophe Bollaers
    november 3, 2023

    Zeer tevreden over webmatic. Leuke samenwerking met Koen. Hij denkt mee en zit vol leuke ideeën. Een aanrader voor iedereen.

    Jan Vandaele
    oktober 5, 2023

    Prima uitwerking, oplossingsgericht en steeds bereikbaar. Zeer angename ervaring.

    luc Buntinx
    juni 28, 2023

    The collaboration with Koen runs very smooth and in a professional manner. He knows his trade and can (within de borders of the system) make the requested changes.

    Creëer een online avontuur met jou als winnaar!

    Klaar voor je online avontuur?

    © 2024 Webmatic - Alle rechten voorbehouden
    gebouwd door Webmatic