Klaar voor je productiefste jaar ooit? Start met de Full Focus Planner van Michael Hyatt!

Klaar voor je productiefste jaar ooit? Start met de Full Focus Planner van Michael Hyatt!

Heb jij ook altijd zoveel plannen en goede voornemens in je hoofd? Als je achteraf terugkijkt blijkt dat de tijd je weer ontglipt is en dat veel dingen niet zijn gebeurd.

Ongemerkt zorgen het runnen van de dagelijkse taken en gewoon het leven van dag tot dag dat je afgeleid wordt van de dingen die je echt zou willen bereiken.

Het nieuwe jaar is bij uitstek een moment om veel plannen en goede voornemens te maken. Het is een moment om klaarheid te scheppen in je leven en je persoonlijke en zakelijke doelen te hernieuwen.

Maar zelfs al heb je de beste bedoelingen, het is vaak oh zo moeilijk de focus te houden op die vooropgestelde plannen en doelen.

Terug naar pen en papier

Voor mezelf heb ik sinds een klein half jaar veel meer controle gekregen over mijn persoonlijke en zakelijke doelen. Gek genoeg was het een terugkeer naar pen en papier die voor mij, de digitale nerd die ik ben, een ommekeer betekende.

Sinds ik de Full Focus Planner van Michael Hyatt ben gaan gebruiken heb ik eindelijk het gevoel terug vat te hebben op mijn ideeën en beschikbare tijd.

Plannen die al maanden/jaren rondzwerven in mijn hoofd worden nu eindelijk uitgevoerd. Focus is het woord waar het om draait. Weten waar je naartoe wilt en waar je iedere dag opnieuw mee bezig bent.

Full Focus Planner van Michael Hyatt

De Full Focus Planner van Michael Hyatt - Ga voor je productiefste jaar ooit.
De Full Focus Planner van Michael Hyatt – Ga voor je productiefste jaar ooit.

De Full Focus Planner omschrijft zichzelf als een manier om je dagelijkse taken te verbinden met je grotere doelen.

Het is meer dan een papieren notitieboek, er zit een hele strategie achter deze planner.

De bedoeling van mijn artikel is een aantal hoofdpunten uit de planner aan te halen.

Een gebruikshandleiding ga je hier niet vinden. Online is er meer dan genoeg hierover te vinden. Bij aankoop krijg je zelfs toegang tot een volledige videoserie die je alles van strategie tot dagdagelijks gebruik uit de doeken doet.

Niet enkel voor zakelijke doelen

Je vooropgestelde taken en doelen kunnen zich op alle soorten domeinen bevinden: je kan aan je gezondheid werken, je kan iets bijstuderen, je wilt meer geld verdienen, je bent op zoek naar diepere familiale banden…

Het systeem achter deze planner maakt het mogelijk deze doelen te stellen en te bereiken in al de facetten van je leven.

De jaarlijkse doelen en details

Full Focus Planner - De Jaarlijkse Doelen
Full Focus Planner – De Jaarlijkse Doelen

Iedereen weet dat de start van een nieuw jaar het moment is bij uitstek om te reflecteren en nieuwe plannen te smeden.

Het eerste deel van de FFP (Full Focus Planner) concentreert zich op dit grotere plaatje: welke doelen wil je het komende jaar realiseren.

Per doel krijg je in de planner een volledige pagina ter beschikking waar je het doel, het domein, het waarom duidelijk moet omschrijven.

Full Focus Planner - Detail van een doel
Full Focus Planner – Een doel in detail vastleggen

Een goed doel moet volgens de planner voldoen aan 7 criteria:

 • Wees specifiek: je gaat niet fotografie studeren, maar je gaat die specifieke online fotografiecursus van Jean Green volgen.
 • Meetbaar: druk je doel uit in euro’s, aantal keren enz… Je wilt niet ‘meer’ geld gaan verdienen. Je wilt wel 10.000 euro meer verdienen dan vorig jaar.
 • Actiegericht: Je gaat niet gewoon meer bloggen. Je gaat iedere week 2 blogposts schrijven.
 • Riskant: zorg dat je doel uit de comfortzone ligt. Zorg dat het iets is dat je op de trappers voor moet gaan staan.
 • Tijdsgebonden: Je gaat niet 10 kg afvallen. Je gaat wel 10 kg afvallen tegen bijvoorbeeld 30 juni 2019.
 • Opwindend en aantrekkelijk: zorg dat het doel je warm maakt en je uitdaagt. Je moet zin krijgen om de actie te ondernemen.
 • Relevant voor jouw specifieke levenssituatie: als moeder/vader van kleine kinderen kan je doel niet zijn om ‘s morgensvroeg een uur work-out te doen. Dat gaat in veel gevallen gewoon niet haalbaar zijn.

Door voor jezelf op deze manier het volledige jaar uit te stippelen beginnen je doelen echt concreet vorm te krijgen.

Rollende kwartalen

Full Focus Planner - Rollende kwartalen
Full Focus Planner – Rollende kwartalen

Iedere FFP is groot genoeg voor één kwartaal. Op deze pagina’s is het de bedoeling dat je een high-level overzicht maakt over hoe je het kwartaal gaat indelen om al je plannen realiseerbaar te maken.

Enkel de grote, belangrijke afspraken en doelen krijgen een plekje in dit rollend kwartaal.

Je gaat zien naarmate je dagdagelijks gebruik maakt van de planner dat je regelmatig eens terugkijkt naar dit groter plaatje. Zo kan je zien of je nog op planning bent of misschien dingen moet bijsturen.

Dagelijkse rituelen

Full Focus Planner - Dagelijkse Rituelen
Full Focus Planner – Dagelijkse Rituelen

Iedereen heeft zijn rituelen zoals ‘s morgens bij het opstaan: tanden poetsen, douche nemen, koffie zetten, even ontspannen, de krant lezen enz…

Die rituelen verlopen vanzelf. Je denkt er op den duur eigenlijk niet meer over na. En daar schuilt net de kracht in.

Wat als je nu bewust kan omgaan met zo’n rituelen. Wat als je dingen toevoegt aan je ritueel die echt een verschil kunnen maken in je leven.

Enkele voorbeelden. Gezonder leven? Voeg een flinke wandeling toe aan je ochtendritueel. Beter omgaan met e-mail? Start en eindig iedere werkdag met het leegmaken van je inbox.

De FFP heeft een sectie voorzien waarin je kan nadenken over deze rituelen en er bewust mee bezig kan zijn. Er is een sectie voorzien voor het ochtendritueel, de start van de werkdag, het einde van de werkdag en het avondritueel.

Ideale week

In dit onderdeel plan je je ‘ideale’ week uit. Hoe zou jij je week het liefst indelen zodat alles wat nodig is aan bod kan komen.

In de praktijk zullen je weken zelden verlopen zoals je ideale week. Maar door er bewust mee bezig te zijn schep je ook hier weer klaarheid en geeft het je een rustiger gevoel.

De ideale week verloopt volgens 3 thema’s:

 • Frontstage Time – waarin je doet waar je voor betaald wordt: het runnen van je winkel, het bouwen van de website, de boekhouding verzorgen van je klanten enz…
 • Backstage Time – waarin je je eigenlijk voorbereidt om je frontstage time zo goed en deskundig mogelijk in te vullen: mailen, studeren, dingen opzoeken, je computer op orde brengen, …
 • Offstage Time – rusten, plezier maken, uiteten, relaties. Offstage time is voor wanneer je niet werkt. Ook met deze tijd kan je doelbewust bezig zijn.

Het wekelijks vooruitzicht

Iedere week opnieuw moet je twee hoofdzaken doen:

 • Reflecteren over de voorbije week: wat zijn je grootste overwinningen, hoe ver ben je geraakt met je wekelijkse doelen, wat werkte / wat werkte niet, wat wil je bijsturen.
 • Plannen van de komende week: wat zijn de grote gebeurtenissen, welke afspraken heb je al op de kalender staan, wat zijn de 3 grote taken/doelen die je wilt verwezenlijken.

De leidraad voor de komende week zijn de 3 grote taken/doelen die je voor jezelf moet opstellen. Dit zijn de stappen die je moet nemen om je grotere doelen en projecten te verwezenlijken.

De dagelijkse pagina’s

Full Focus Planner - Dagelijkse Taken
Full Focus Planner – Dagelijkse Taken

Iedere dag opnieuw schrijf je voor jezelf de 3 belangrijkste taken neer. Bedoeling is dat deze 3 taken de rode draad worden doorheen je dag.

In aparte secties schrijf je de andere randtaken en afspraken die je hebt opstaan.

Op deze manier heb je iedere dag opnieuw een duidelijk plan en leidraad om bewust je dag door te komen.

Uitwisbare pen

Klaar voor je productiefste jaar ooit? Start met de Full Focus Planner van Michael Hyatt! 1

Een goede tip is een uitwisbare pen te schrijven als je met de Full Focus Planner werkt. Op die manier kan je gemakkelijk dingen bijsturen zonder een lelijk kleurboek te maken van je planner.

Als je zoals mij bent, ben je het niet meer gewend van veel met papier en pen te schrijven. Voor ik het weet heb ik op de één of andere manier weer iets fout neergeschreven. Ik vind het leuk dat ik dat meteen kan corrigeren met zo’n uitwisbare pen.

Conclusie

Als jij ook het gevoel hebt dat het leven je soms voorbij glipt; Als je zelf meer controle wilt hebben over je doelen en plannen; Als je echt de dingen wilt bereiken die jij belangrijk acht!

Overweeg dan zeker eens deze Full Focus Planner planner. Ik kan je eerlijk zeggen dat het voor mij echt een verandering heeft gebracht in allerlei domeinen van mijn leven.

Duidelijk weten waar je naartoe wilt. Bewust bezig zijn met je doelen. Dat maakt voor mij het leven niet ingewikkelder of nog drukker. Neen, voor mij geeft het rust en klaarheid.

Dit jaar wordt mijn productiefste jaar ooit! #fullfocusplannerClick to Tweet

Er zijn veel planners op de markt die beweren hetzelfde te doen. Ik kan niet oordelen hoe goed de andere planners zijn en of ze hun beloften waarmaken. Ik kan wel oordelen over deze specifieke planner.

De Full Focus Planner wordt op de markt gebracht door Michael Hyatt. Het is niet goedkoop, maar als je wat rondzoekt kom je zeker mooie aanbiedingen tegen. Zeker nu met het einde van het jaar in zicht: het moment bij uitstek om zo’n planner aan te schaffen.

Wil je meer tips om je leven beter onder controle te krijgen, luister dan zeker ook eens naar Lead To Win, de wekelijkse podcast van Michael Hyatt. Ook zijn nieuwe boek ‘Your Best Year Ever’ staat vol van interessante informatie, zeker met het nieuwe jaar in verschiet.

Heb jij goeie tips om eindelijk werk te maken van je doelen in het leven? Gebruik jij misschien een andere planner waar je zeer tevreden over bent? Wil je gewoon je mening kwijt? Dat kan. Onder dit artikel heb jij het forum om je ideeën en gedachten te laten horen.

3 reacties op “Klaar voor je productiefste jaar ooit? Start met de Full Focus Planner van Michael Hyatt!”

 1. Hoi Koen, bedankt voor deze bijdrage. Zou je mij kunnen zeggen waar ik voor een iets schappelijkere prijs deze planner in Nederland kan kopen? Als ik het via de website van Hyatt inclusief verzendkosten aanschaf ben ik $50 kwijt…

  Bedankt!

  1. Dag Alex, ja verzendkosten naar Europa zijn inderdaad een probleem. Ze zijn er volgens mij al meer dan een jaar mee bezig om dit voor Europese klanten goedkoper te maken. Geen idee hoe lang dit nog gaat duren.
   Wat ik wel weet is dat ze regelmatig acties houden waarmee je de planners voor een degelijke korting op de kop kan tikken. Ik weet alleen niet wanneer de volgende korting weer daar is.
   Ik dacht dat de planners ook op Amazon te koop waren, maar ik zie nu dat ze momenteel als uitverkocht staan op amazon.co.uk.
   Als je op Facebook zit, maak je dan lid van de Full Focus Planner Groep: https://www.facebook.com/groups/ffpthinktank/ Ook hier komen af en toe aanbiedingen door.

  2. Ha Alex en Mark,

   Vandaag ontving ik mijn FFP, erg blij mee maar ook spannend hoe ik de eerste dagen en weken ermee door ga komen. Ik ben best overweldigd door de veelheid aan opties en ga zoals ze aanbevelen eerst aan de slag met de dagdoelen. Deze nieuwe werkwijze moet een nieuwe habit worden en ik neem de tijd om erin te groeien. Ik was ook best onder de indruk van de aanschaf en transportkosten en werd in Nederland geconfronteerd met een extra rekening van ruim 16 voor de douane (waarvan 13€ handelingkosten door postnl). Dan vraag je je inderdaad af of dat niet slimmer kan. Het is jammer dat je niet in Europa kan bestellen en dat het jaarabonnement niet in 1 keer verzonden kan worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

© 2021 Webmatic - Alle rechten voorbehouden