TranslatePress: je website snel en eenvoudig beschikbaar in meerdere talen

Je wilt je WordPress website in meerdere talen aanbieden en je kijkt op tegen de hoeveelheid werk die daarmee komt kijken? TranslatePress is misschien wel de beste en meest eenvoudige oplossing voor je probleem.

Wil je met WordPress aan de slag om je website te vertalen, dan heb je de keuze tussen verschillende systemen. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen.

WPML, het meest gebruikte vertaalsysteem binnen WordPress
WPML, het meest gebruikte vertaalsysteem binnen WordPress

Wil je alle vrijheid bij het vertalen van je content? Dan is WPML allicht een goede keuze. WPML is het meest gebruikte systeem binnen WordPress als het om meertalige websites gaat.

Met WPML kan je per taal volledige andere content aanbieden, je kan kiezen om bepaalde stukken van je website niet te vertalen, het is zeer aanpasbaar aan je vertaalnoden… Al die kracht komt met een hoge leercurve. Een plugin als WPML stel je als ontwikkelaar niet zomaar even in. Ook voor een gewone gebruiker is het niet vanzelfsprekend om alles goed te beheren.

Naast WPML zijn er nog andere veelgebruikte systemen zoals Loco Translate, Polylang en over Weglot schreven we al eerder een artikel. Elk systeem heeft zijn eigen manier van aanpakken met bijhorende voor- en nadelen.

In dit artikel wil ik het echter hebben over TranslatePress. Het nieuwe ‘kid on the block’ en wat ons betreft het bijna ideale vertaalsysteem voor vele online projecten.

TranslatePress

TranslatePress: je website snel en eenvoudig beschikbaar in meerdere talen 1

Wat is TranslatePress?

TranslatePress is een WordPress plugin die het vertalen van je website eenvoudig, plezant en snel maakt.

Met dit systeem heb je geen eindeloze settings die je moet overlopen om de plugin in te stellen.

Een gewone gebruiker kan je letterlijk op 2 minuten leren hoe vertalingen eenvoudig kunnen aangepast worden. Het vertalen van je website kan plots leuk en snel gebeuren.

TranslatePress gaat ervan uit dat je één basistaal op je website hebt van waaruit dan vertaald wordt naar alle mogelijke andere talen. De basistaal van waaruit je vertrekt is steeds dezelfde en je kan dan ook niet een pagina online aanbieden die niet in je basistaal is opgesteld. Toch iets om rekening mee te houden in je keuze voor een vertaalplugin.

Ben je iemand die vaak ligt te tweaken aan de teksten, dan is TranslatePress misschien ook niet de beste optie. Alle vertalingen zijn immers rechtstreeks gelinkt aan de bronvertaling. Iedere tweak die je doet in de brontaal rimpelt zo door naar de andere talen en zal je daar moeten opvolgen.

Automatische vertaling

De meest interesssante feature van TranslatePress is de mogelijkheid om je website volledig automatisch te laten vertalen.

TranslatePress kan hiervoor gebruik maken van de Google Translate API of, sinds kort, van DeepL.

Concreet betekent dit dat zodra je pagina klaar is in je basistaal, die pagina eigenlijk ook al beschikbaar is in alle talen die je aanbiedt op je website. De eerste keer dat een nieuwe pagina laadt in de frontend zal het systeem immers de pagina automatisch vertalen.

Uiteraard is automatische vertaling niet perfect, maar je kan met TranslatePress eenvoudig deze vertalingen aanpassen. Of beter nog, geef iemand die je kent met een bepaalde taal als moedertaal een vertaalaccount en deze persoon kan zeer eenvoudig de automatische vertaling gaan bijsturen waar nodig.

TranslatePress: je website snel en eenvoudig beschikbaar in meerdere talen 2

De ondersteuning voor DeepL betekent dat de automatische vertalingen beter gaan zijn dan je gewend bent van Google Translate. DeepL werd gelanceerd in augustus 2017 en heeft sinds het begin vele positieve commentaren gekregen en wordt over het algemeen gezien als ‘meer accuraat’ dan Google Translate.

Het aantal door DeepL ondersteunde talen is minder dan Google Translate, maar het Nederlands zit er alvast tussen! DeepL is ook maar beperkt gratis bruikbaar. Als de kwaliteit van je vertalingen belangrijk is kan je DeepL zeker en vast overwegen.

Alles vertaald

TranslatePress vertaalt alles op je website: van de header tot de footer, van verborgen popups tot de alt-tags van je afbeeldingen.

TranslatePress werkt met zo wat alle bekende systemen op de markt, van WooCommerce tot paginabouwers genre Elementor en Beaver Builder.

Eenvoudig taalswitcher toevoegen

TranslatePress geeft je opties om snel een taalswitcher toe te voegen op je website. Al naargelang kan je hier werken met vlaggetjes en/of taalnamen (al dan niet afgekort).

Een shortcode is voorzien om eenvoudig waar je wilt de taalswitcher toe te voegen. Met een klik op de knop verschijnt de switcher ook automatisch in het hoofdmenu van je website.

Vertalingen eenvoudig aanpassen

TranslatePress: je website snel en eenvoudig beschikbaar in meerdere talen 3

Vertalingen pas je zeer visueel aan rechstreeks op de uiteindelijke pagina van je website. Je moet dus niet in de admin van je website allerlei settings gaan zetten en op knopjes drukken om je vertalingen beter te maken.

Maak vertaalaccounts aan op je website voor de personen die niet in de backend van je website moeten zijn, maar enkel de vertalingen moeten kunnen aanpassen.

SEO-vriendelijk

TranslatePress heeft ondersteuning voor alle belangrijke SEO-velden. Denk aan het vertalen van de permalink van je pagina, het vertalen van de paginatitel en meta-description, de alt-tags van je afbeeldingen enz…

Het juiste HTML lang attribuut wordt automatisch toegevoegd.

Automatische taalredirect

Stel je website zo in dat een Engelstalige bezoeker automatisch terecht komt op de Engelstalige versie van je website. Je kan deze functionaliteit laten baseren op de instellingen van de browser of het IP-adres.

Navigatie gebaseerd op taal

Toon een aangepast menu op basis van de actieve taal. Je kan menu-items tonen of verbergen gebaseerd op de huidige actieve taal.

Op deze manier kan je bijvoorbeeld niet vertaalde pagina’s eenvoudig verwijderen uit het menu van een bepaalde taal.

Overzicht prijzen en features

De basis van TranslatePress is volledig gratis beschikbaar op WordPress.org.

De betalende versie is mogelijk in 3 varianten (prijzen oktober 2019).

 • Personal € 79 per jaar: 1 website, SEO Pack, Meerdere talen
 • Business € 139 per jaar: 3 websites, alle add-ons
 • Developer € 199 per jaar: ongelimiteerde websites, alle add-ons

Conclusie

Voordelen

 • Werkt voor ieder project: van eenvoudige website tot uitgebreide WooCommerce webwinkel
 • Alles wordt vertaald, van footer tot header
 • Automatische vertaling met DeepL of Google Translate API
 • Zeer eenvoudig aan te passen
 • Mogelijkheid tot account specifiek voor vertalen
 • SEO vriendelijk
 • Automatische taalredirect
 • Navigatie gebaseerd op taal

Nadelen

 • Geen unieke content per taal
 • Minste aanpassing aan basistaal -> meteen alles aanpassen in alle andere aangeboden talen
  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  Onze klanten aan het woord

  4.7
  Gebaseerd op 19 reviews
  Christophe Bollaers
  november 3, 2023

  Zeer tevreden over webmatic. Leuke samenwerking met Koen. Hij denkt mee en zit vol leuke ideeën. Een aanrader voor iedereen.

  Jan Vandaele
  oktober 5, 2023

  Prima uitwerking, oplossingsgericht en steeds bereikbaar. Zeer angename ervaring.

  luc Buntinx
  juni 28, 2023

  The collaboration with Koen runs very smooth and in a professional manner. He knows his trade and can (within de borders of the system) make the requested changes.

  Creëer een online avontuur met jou als winnaar!

  Klaar voor je online avontuur?

  © 2024 Webmatic - Alle rechten voorbehouden
  gebouwd door Webmatic